Kenneth Loach

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

Kenneth Loach

Mesaj  Admin Bir C.tesi Tem. 10, 2010 7:11 am



Doğum adı Kenneth Loach
Doğum 17 Haziran 1936 (1936-06-17) (74 yaşında)
Nuneaton, Warwickshire, İngiltere
Ödüller
Altın Palmiye
2006 The Wind That Shakes the Barley

Kenneth Loach , (d. 17 Haziran 1936 Nuneaton, İngiltere) İngiliz televizyon ve sinema yönetmeni.

Babası elektrikçi olan Ken Loach, Oxford'da hukuk okudu. Üniversiteden sonra yönetmenlik öncesi şansını aktörlükte denedi. 1961 yılında Northampton Repertuar Tiyatrosu'nda yönetmen asistanı oldu. Ardından 1963'te BBC'ye geçerek TV yönetmenliğine başladı. Z Cars, Diary of a Young Man (Genç Bir Adamın Güncesi), Cathy Come Home (Cathy Eve Gel) gibi dizi ve TV filmlerine imza attı. 1969 yılında en önemli filmlerinden olan Kes (Kerkenez)'i çevirdi. 70'ler ve 80'ler boyunca, filmlerini dağıtma zorluğu, politik sansür ve ilgi yoksunluğu gibi sorunlarla karşılaştı. Thatcherizm'in İngiltere'de iktidarda olduğu dönemde konularını alt sınıflardan,yoksulların yaşamından alan sosyal içerikli filmler yapan Loach, madencilerin grevini anlatan A Question of Leadership isimli belgeseli ile Muhafazakar Parti'nin büyük tepkisini çekti.

Filmlerinde sosyalist kimliğini her zaman öne çıkaran Loach, sıradan insanı ele alarak onun günlük yaşamını, yaşadığı sosyal ve maddi zorlukları tüm çıplaklığıyla ortaya sermiştir. 6 kez Cannes Film Festival'inde büyük ödül alan yönetmen, 90'lardan sonra, Hidden Agenda (Gizli Ajanda), Raining Stones, Nikaragua'daki Sandinist hareketi işleyen Carla's Song (Carla'nın şarkısı), İspanya iç savaşına katılmış bir İngiliz'in hikâyesi Land and Freedom (Toprak ve Özgürlük), Çaresizliğin umut ile harmanlandığı My Name is Joe (Benim Adım Joe), İngiltere'de demiryollarının özelleştirilmesinin demiryolu işçilerinin üzerindeki etkisini anlatan Navigators (Demiryolcular) gibi filmleri yönetti. Yönetmenin son filmi 2004 yılında gösterime giren Pakistanlı göçmen bir ailenin yaşamını anlatan Ae Fond Kiss`tir.

Ken Loach, 2009 Temmuz ayında Avustralya`nın Melbourne şehrinde gerçekleşen film festivalinde yarışan `Looking for Eric` filmini İsrail`i gerekçe göstererek geri çekti. Festivalin sponsorunun İsrail olduğunu öğrendiğinde, `Şiddet üreten devletin gölgesinde sanat yapılmaz. Sanat savaşa ve yok etmeye değil, barışa ve insanlığa hizmet eder. İsrail, Ortadoğu`daki politikalarını gözden geçirmeli` dedi.[1]

Ken Loach İngiltere'nin yetiştirdiği en önemli film yönetmenlerinden biridir.

Yönetmen üzerine Antony Hayward'ın yazdığı Hangi Taraftasınız (Which Side are You on?) adlı kitap, Türkçe Agora Kitaplığı'ndan Özden Arıkan'ın çevirisi ile çıkmıştır.

Filmografi
Televizyon

Z Cars (TV dizisi , 1962)
Diary of a Young Man (Genç Bir Adamın Güncesi) (1964)
3 Clear Sundays (1965)
Up the Junction (1965)
The End of Arthur's Marriage (1965)
Coming Out Party (1965)
Cathy Come Home (Katy Eve Gel) (1966) (Kenneth Loach olarak)
In Two Minds (1967)
The Golden Vision (1968)
The Big Flame (1969)
The Rank and the File (1971)
After a Lifetime (1971)
A Misfortune (1973)
Days of Hope (mini dizi), (1975)
The Price of Coal (1977)
Auditions (1980)
A Question of Leadership (1981)
The Red and the Blue (1983)
Questions of Leadership (1983)
The View from the Woodpile (1989)

Sinema

Poor Cow (1967)
Kes (Kerkenez) (1969) (Kenneth Loach olarak)
The Save the Children Fund Film (1971)
Family Life (1971)
Black Jack (1979))
The Gamekeeper (1980)
Looks and Smiles (1981) (Kenneth Loach olarak)
Which Side Are You On? (Hangi Taraftasınız?) (1984)
Fatherland (1986)
Hidden Agenda (Gizli Ajanda) (1990)
Riff-Raff (Ayaktakımı) (1990)
Raining Stones (1993)
Ladybird Ladybird (Minikkuş Minikkuş) (1994)
Land and Freedom (Ülke ve Özgürlük) (1995)
A Contemporary Case for Common Ownership (1995)
Carla's Song (Carla'nın Şarkısı) (1996)
The Flickering Flame (1997)
My Name Is Joe (Benim Adım Joe) (1998)
Bread and Roses (2000)
The Navigators (2001)
Sweet Sixteen (Afili Delikanlı) (2002)
Ae Fond Kiss (2004)
Tickets
The Wind That Shakes the Barley
It's a Free World (İşte Özgür Dünya)
Looking For Eric


Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 5031
Kayıt tarihi : 27/01/08

Kullanıcı profilini gör http://zeka.onlinegoo.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz