HERBERT LOM

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

HERBERT LOM

Mesaj  Admin Bir Çarş. Tem. 06, 2011 2:43 am




Genel Bilgiler

Doğum adı: Herbert Charles Angelo Kuchacevich von Schluderbacheru
Doğum: 11 Eylül 1917 Prag, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu (şimdiki Çek Cumhuriyeti)
Evlilik(ler)i: Dina Schea (1948-1971) (boşanma)
Çocukları: 2 çocuk
Meslek: Aktör


Herbert Lom (d. 11 Eylül 1917 - ) uluslararası alanda tanınmış Çek sinema ve tiyatro oyuncusu.

1917'de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan ve şimdiki Çek Cumhuriyeti'nin başkenti olan Prag'da doğan Lom, kendi memleketinde tiyatroyla başladığı oyunculuk kariyerine 1937'deki ilk filmi "Zena Pod Krizem" den itibaren sinemayla devam etti. 1938'de İngiltere'ye göç etti. 2004'e kadar aktif olarak sürdürdüğü sinema ve televizyon kariyeri boyunca tam 112 filmde rol aldı. Herbert Lom daha çok karakter oyuncusu, ara sıra da başrol oyuncusu olarak beyaz perdede, genellikle bir motivasyonu olan asil tavırlı, sinirli kötü adamları canlandırdı. Birçok önemli filmde rol almış olmasına rağmen onu dünya çapında ünlü yapan, en akılda kalanı Pembe Panter filmlerinde canlandırdığı sakar Müfettiş Clouseau'nun çılgın amiri Baş Müfettiş Charles Dreyfus rolüdür.

Film tarihçisi ve eleştirmeni Leonard Maltin onun için Charles Boyer'nin İngiliz karşılığı demişti. Zaten fiziksel olarak da Charles Boyer'ye çok benzeyen Herbert Lom sürekli el üstünde tutulmasına rağmen fazla başrol teklifi almamıştır. Buna karşılık karakter rollerinin vazgeçilmez oyuncusuydu.







Seçme Filmografisi

The Young Mr Pitt (1942), (Napoleon Bonaparte rolünde)
The Dark Tower (1943)
Hotel Reserve (1944)
The Seventh Veil (Yedinci Tül) (1946)
Night Boat to Dublin (1946)
Night and the City (1950)
State Secret, aka The Great Manhunt (1950)
Hell is Sold Out (1951)
The Ladykillers (Kadın Katilleri) (1955)
War and Peace (1956) (Napolyon rolünde)
Chase a Crooked Shadow (1957)
Hell Drivers (1957)
I Accuse! (1958)
North West Frontier (1959)
I Aim at the Stars (1959)
Spartacus (Spartaküs)) (1960)
The Frightened City (1961)
El Cid (1961)
Mysterious Island (1961)
Der Schatz im Silbersee (The Treasure of Silver Lake) (1962), Dr. Harald Reinl director
The Phantom of the Opera (1962)
A Shot in the Dark (Karanlıkta Bir Çığlık) (1964)
Gambit (Harika Hırsız) (1966)
The Karate Killers (1967) (as Randolph)
Villa Rides (1968)
99 Women (1969)
Doppelgänger (1969)
Mark of the Devil (1970)
Count Dracula (1970)
Asylum (1972)
And Now the Screaming Starts! (1973)
Ten Little Indians (1974)
The Return of the Pink Panther (1975)
The Pink Panther Strikes Again (1976)
Revenge of the Pink Panther (1978)
The Lady Vanishes (1979)
Hopscotch (1980)
Trail of the Pink Panther (1982)
Curse of the Pink Panther (1983)
The Dead Zone (1983)
King Solomon's Mines (1985)
Son of the Pink Panther (1993)
Marple: The Murder at the Vicarage (2004)

Tiyatro oyunları

"The Seventh Veil" (Yedinci Tül), Prince Tiyatrosu, Londra, 1951, Dr. Larson rolünde (Londrada ilk sahneye çıkışı)
"The Trap" (Tuzak), Duke of York Tiyatrosu, Londra, 1952. Pless rolünde
"The King and I" (Kral ve Ben) Drury Lane Tiyatrosu, Londra, 1953- 55. Siyam Kralı rolünde
"Betzi", Haymarket Tiyatrosu, Londra, 1975. Napoleon Bonaparte rolünde.[3]

Kitapları

Herbert Lom iki de tarihi roman kaleme almıştır. Bunlar:
"Enter a Spy: The Double Life of Christopher Marlowe", Merlin Press (San Jose, CA), 1978.
"Dr. Guillotine: The Eccentric Exploits of an Early Scientist", Sinclair-Stevenson (London), 1993.

İlk romanı 16. yy İngiliz oyun yazarı Christopher Marlowe'la ilgilidir. İkincisi ise Fransız Devrimi'ni anlatmaktadır ve bu romanın film hakları satın alınmış olmasına rağmen bugüne kadar sinemaya aktarılmamıştır.


Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 5031
Kayıt tarihi : 27/01/08

Kullanıcı profilini gör http://zeka.onlinegoo.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz